650 ezret ígérnek, de csak lopnak a számláról: csaló bandát leplezett le a Metropol





Csalókat leplezett le a Metropol szerkesztősége. Egy pátyi férfi, Fürcht Csaba nevében 650 ezer forintos vissza nem térítendő támogatást ígérnek véletlenszerűen kiválasztott „szerencséseknek”, akiknek csak annyit kell tenniük, hogy elküldik a bankkártyájuk mindkét oldalának fotóját. Nos, aki megtette, búcsút inthet a számláján levő pénzének.



Megosztás
Szerző: Kóré Károly
Létrehozva: 2023.07.24.
lopás átverés csalás bűnbanda

Rendőrségi nyomozás zajlik egyelőre ismeretlen tettesek ellen egy csalásra és lopásra szakosodott bűnbanda ellen. A bűnözők a Facebookon lopott profilokkal bejelölnek ismeretleneket, majd előadják nekik, hogy egy jövőt támogató egyesület képviselői, és az a feladatuk, hogy minél több ember közt, minél több pénzt szétosszanak. Nos, bármennyire is meglepő, sokan vannak, akik ezt elhiszik.

Komoly pénzt ígérnek a csalók  Fotó: Kóré Károly

A tettesek munkatársunkat is bejelölték, aki persze azonnal gyanakodni kezdett, de a riport kedvéért „belement a játékba”.

„Kell a pénz? Ingyen adom, mivel ez egy vissza nem térítendő, egyszeri támogatás” – kezdte az illető a csetelést. Munkatárunk rákérdezett, hogy mekkora összegről van szó és mit kell érte tenni. A válaszra nem kellett sokat várni: a csaló az ígért 650 ezer forintért csupán annyit kért, hogy küldjük el neki a bankkártyánk mindkét oldalának fotóját.

A történet ezzel nem ér véget! Mint kiderült, bűnbanda egy Fürcht Csaba nevű pátyi lakos Facebook-profilját használta a csaláshoz. Az illető, hogy a jó szándéka hihetőbb legyen, még a férfi személyi igazolványa és lakcímkártyája fotóját is elküldte, mondván, ha csalna, bizonyára nem adná ki a személyes adatait. Mikor hanghívást kezdeményeztünk, a csaló egyszerűen kinyomott bennünket, majd leírta, hogy a főnöke megtiltotta, hogy bárkivel is beszédben kommunikáljon, hiszen azt utólag nehéz lenne ellenőriznie.

A csaló elmondása szerint azért volt szüksége a kártya fotójára, mert a pénzt egy olyan alkalmazáson keresztül küldi, amely nem bankszámla-, hanem kártyaszámot használ. A következő felvetésre, hogy miért kéri a kártya másik oldalának a fotóját is, közölte, hogy azzal tudja ellenőrizni a ticket valódiságát. Aki viszont egy kicsit is járatos az internetes vásárlásban, rögtön gyanút foghat, ugyanis pont a kártyával való netes fizetéshez szükségesek a két oldalon szereplő adatok, vagyis a kártyatulajdonos neve, a kártyaszám, a lejárati dátum, illetve a háromjegyű CVC-kód. Aki ezeket ismeri, könnyen megkárosíthatja a bankkártya tulajdonosát.

Munkatársunk kis utánajárással kiderítette, hogy Fürcht Csaba egy valóban létező személy, aki már feljelentést is tett a rendőrségen. A bűnözők a férfivel közel egy éve vették fel a kapcsolatot.

„Bejelölt a Facebookon egy fiatal gyerek, aki nekem is felajánlotta a mesés összeget. Megfordult a fejemben, hogy átverés. De megmondom őszintén, egy kicsit mégis megörültem, mert nagyon jól jött volna ennyi pénz” – mondta a takarítóként dolgozó Csaba a Metropolnak.

Sajnos elküldtem nekik a fotókat, nem sokkal később közölték, hogy a pénzt elkülönítették, de a szerződés elkészítéséhez szükségük van az adataimra, ezért küldjem el a személyi igazolványom és a lakcímkártyám fotóját is. Megtettem, de az összeget hiába vártam, a Facebook-profilomat viszont feltörték és megváltoztatták a jelszavát

 – mesélte a férfi, aki állítja: szerencséjére nem volt akkora összeg a számláján, hogy jelentős kárt okozhattak volna neki, mindenesetre a kártyáját már letiltotta.

Fürcht Csaba mindenkit arra kér, hogy akinek az ő nevében pénzt ígérnek, szintén forduljon a rendőrséghez. 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás